FAMILY HOUSE, BERKSHIRE

BRIEF

The existing dwelling, comprising main dwelling and linked cottage,<br /> was top heavy with two stories of bedrooms over a single storey of living accommodation which were all raised above a ground (plant and storage) level which is prone to flooding. The brief was to demolish<br /> the modern link providing a seaprate cottage, remodel and renovate<br /> the existing house and to create a large two storey extension to create more balanced accommodation with a larger living area on the main first floor level; and also to create an internal swimming pool at garden/ flood plain level.

CHALLENGES

Property within Conservation Area therefore the visual impact of any substantial extension needed very careful consideration.<br /> House within Green Belt which restricted the volume of the extension that could be approved and constructed.<br /> Property is within the Thames Flood Plain with a naturally high wa-<br /> ter table creating significant technical issues both during construction (de-watering and ensuring that the half-complete pool basin did not float away) and requiring post-construction plans to minimise any future flood impact.

SOLUTION

Extension placed on ‘rear’/ serviced side of existing dwelling which was naturally screened by trees.<br /> The allowable volume was maximized but its visual impact minimized by use of a crafted roof which responded to the needs of the internal accommodation - high over the kitchen/ family room and lower over secondary spaces. At the river end the built form is inspired by the local boathouse vernacular, but with a contemporary prow gable roof.<br /> The pool was conceived and constructed as a waterproofed box with two controlled openings that can be quickly fitted with temporary flood barriers.

more family homes ⇔ :